Tort z flagą amerykańską

Z ciastem udekorowanym amerykańską flagą wiążą się miłe wspomnienia. Upiekłam je dwa lata temu, dla przyjeżdżającego ze Stanów Zjednoczonych chłopaka - mojego obecnego męża.  Pyszne, nietrudne, a wykonanie go nie zajmuje dużo czasu. Najlepiej użyć do tortu świeżych owoców, choć smakuje równie dobrze zrobione z tych mrożonych. Upiekłam ten tort korzystając z przepisu ze strony mojeciasto.pl




SKŁADNIKI

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem:
  • 2 śmietany 30% o objętości 0,4 l
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 4 sztuki śmietan-fixu
  • galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa 
  • borówki amerykańskie i maliny

WYKONANIE

  • Ubij białka na sztywną pianę, a pod koniec wsyp cukier. 
  • Następnie, nie zapominając o ciągłym ubijaniu, dodaj powoli żółtka. 
  • Na samym końcu dodaj mąki i delikatnie wymieszaj. 
  • Przelej masę na biszkopt do formy o wymiarach  23x27. 
  • Wstaw do piekarnika na 180°C i piecz przez około 45 -50 minut. 
  • Po tym czasie wyjmij biszkopt i poczekaj, aż ostygnie. 
  • Przekroj go wzdłuż na dwie części tej samej wielkości.
  • Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. 
  • Gdy będzie już gotowa, pokroj na kosteczkę.
  • Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. 
  • Podziel ją na połowę.
  • Do jednej części kremu dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę.
  • Przełóż nim biszkopt.
  • Wierzch drugiego biszkoptu posmaruj pozostałą śmietaną.
  • Ułóż owoce tak, aby utworzyły wzór flagi amerykańskiej.
  • Ciasto przechowuj w lodówce.




Smacznego!





7 komentarzy:

  1. O rety, ale mi ochoty na taki tort narobiłaś! Na zdjęciach wygląda smakowicie i w ogóle genialna dekoracja. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Jest pyszny i łatwy, więc zachęcam do upieczenia takiego tortu. :D

      Usuń
  2. Superowy! :D A co to jest śmietan-fix?? Można to czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Śmietan-fix zagęszcza śmietanę. Jeśli go dodasz, bita śmietana dłużej zachowa odpowiednią konsystencję, czyli po prostu się nie rozpłynie. :D Można go zastąpić żelatyną.
      A normalnie jak robisz ciasta ze śmietaną to nic do niej nie dodajesz?

      Usuń
    2. Nie! :) Nawet by mi to do głowy nie przyszło. :D Ba! Nawet mój tort weselny był bez takich cudów. :D Zawsze tylko do lodówki i tężeje. :D Bleee! Żelatyny bym nie dała do ciasta! To prawie jak ciasto z mięsem... :P

      Usuń
    3. Haha. :D W takim razie możesz zrobić ze spokojem bez śmietan-fixu/żelatyny. :) Moja mama też niczego nie używa do śmietany. Ja jak kilka razy robiłam bez śmietan-fixu, to mi później śmietana siadała/rozpływała się. :( Ale, ale! Zawsze można zjeść po prostu ciasto pierwszego dnia lub drugiego rano i nie będzie problemu. :) Jeśli zrobisz ten tort, to koniecznie zamieść zdjęcie i napisz, czy Ci smakował! :D

      Usuń
  3. Świetny pomysł! Ja dla swojego tez piekłam rożne cuda, ciasteczka, a potem jeszcze raz je piekłam i pakowalam do Japonii :)

    OdpowiedzUsuń

 

obserwuj

Archiwum