SKŁADNIKI
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki białego cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 śmietany 30% o objętości 0,4 l
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 4 sztuki śmietan-fixu
- galaretka o smaku owoców leśnych lub malinowa
- borówki amerykańskie i maliny
WYKONANIE
- Ubij białka na sztywną pianę, a pod koniec wsyp cukier.
- Następnie, nie zapominając o ciągłym ubijaniu, dodaj powoli żółtka.
- Na samym końcu dodaj mąki i delikatnie wymieszaj.
- Przelej masę na biszkopt do formy o wymiarach 23x27.
- Wstaw do piekarnika na 180°C i piecz przez około 45 -50 minut.
- Po tym czasie wyjmij biszkopt i poczekaj, aż ostygnie.
- Przekroj go wzdłuż na dwie części tej samej wielkości.
- Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu.
- Gdy będzie już gotowa, pokroj na kosteczkę.
- Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.
- Podziel ją na połowę.
- Do jednej części kremu dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę.
- Przełóż nim biszkopt.
- Wierzch drugiego biszkoptu posmaruj pozostałą śmietaną.
- Ułóż owoce tak, aby utworzyły wzór flagi amerykańskiej.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Smacznego!
O rety, ale mi ochoty na taki tort narobiłaś! Na zdjęciach wygląda smakowicie i w ogóle genialna dekoracja. :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Jest pyszny i łatwy, więc zachęcam do upieczenia takiego tortu. :D
UsuńSuperowy! :D A co to jest śmietan-fix?? Można to czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńDziękuję! Śmietan-fix zagęszcza śmietanę. Jeśli go dodasz, bita śmietana dłużej zachowa odpowiednią konsystencję, czyli po prostu się nie rozpłynie. :D Można go zastąpić żelatyną.
UsuńA normalnie jak robisz ciasta ze śmietaną to nic do niej nie dodajesz?
Nie! :) Nawet by mi to do głowy nie przyszło. :D Ba! Nawet mój tort weselny był bez takich cudów. :D Zawsze tylko do lodówki i tężeje. :D Bleee! Żelatyny bym nie dała do ciasta! To prawie jak ciasto z mięsem... :P
UsuńHaha. :D W takim razie możesz zrobić ze spokojem bez śmietan-fixu/żelatyny. :) Moja mama też niczego nie używa do śmietany. Ja jak kilka razy robiłam bez śmietan-fixu, to mi później śmietana siadała/rozpływała się. :( Ale, ale! Zawsze można zjeść po prostu ciasto pierwszego dnia lub drugiego rano i nie będzie problemu. :) Jeśli zrobisz ten tort, to koniecznie zamieść zdjęcie i napisz, czy Ci smakował! :D
UsuńŚwietny pomysł! Ja dla swojego tez piekłam rożne cuda, ciasteczka, a potem jeszcze raz je piekłam i pakowalam do Japonii :)
OdpowiedzUsuń